Arbeidsveiligheid regelen? Dan begin je met een RI&E
Het Arboportaal zegt het volgende: “Met de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) kan het bedrijf gestructureerd de risico’s aanpakken om zo de kans op arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten en ongevallen tot een minimum te beperken.” Wij van Access.Safety kunnen het niet duidelijker zeggen dan dat. Als u de RI&E zorgvuldig laat opstellen, kunt u veel ongelukken en gezondheidsklachten binnen uw bedrijf voorkomen. En dat wil toch elke ondernemer?
Een RI&E opstellen doe je zo
Access.Safety vind het belangrijk dat u weet wat er komt kijken bij het opstellen van een RI&E. Daarom geven we hieronder een korte toelichting. Zo begrijpt u voortaan nog beter wat er allemaal komt kijken bij dit belangrijke document.
Een Ri&E moet compleet zijn
Een RI&E moet volgens de Arbowet altijd bestaan uit de volgende onderdelen:
• Inventarisatie van de aanwezige gevaren en de al genomen risicobeperkende maatregelen
• Evaluatie van de risico’s die aan die gevaren zijn verbonden
• Prioritering van de risico’s
• Plan van Aanpak
Is er iets niet compleet, of niet volledig genoeg beschreven en geëvalueerd? Dan kan de Inspectie SZW ‘handhaven’ of direct een boete opleggen.
Prioritering van risico’s en Plan van Aanpak
De eerste twee onderdelen van de RI&E, inventarisatie en evaluatie, begrijpt u waarschijnlijk wel. Om een voorbeeld te geven: geluidsoverlast door machines kan een gevaar zijn, het dragen van gehoorbeschermers kan een maatregel zijn, en een risico van geluidsoverlast is gehoorbeschadiging. Maar wat wordt bedoeld met ‘prioritering van de risico’s’? Hier wordt aan de hand van een aantal vragen bepaald welk risico het eerst moet worden aangepakt. Bijvoorbeeld: ‘Hoe groot is het risico?’, ‘Wat vinden werknemers belangrijk?’, ‘Hoeveel kost het uitvoeren van de maatregelen?’. Als de inventarisatie, evaluatie en prioritering eenmaal rond is, is het tijd voor het Plan van Aanpak. Dit is als het ware de conclusie van de RI&E: hier geeft u aan hoe u de risico’s gaat aanpakken, wanneer dit gebeurt én wie verantwoordelijk is voor de uitvoering.
Mag Access.Safety u helpen bij het opstellen van de RI&E?
De Nederlandse overheid neemt arbeidsveiligheid heel serieus. Wist u bijvoorbeeld dat u in de RI&E aandacht moet schenken aan ‘bijzondere categorieën werknemers’? En dat er soms ook een aanvullende RI&E nodig kan zijn en dat die ook
verplicht is? Access.Safety neemt u de zorg rondom dit document graag uit handen. Dankzij de expertise van onze arbodeskundigen weet u precies wat er moet gedaan, hoe het moet worden omschreven en welke partijen er bij betrokken moeten zijn. Mogen wij u helpen bij het opstellen van de RI&E? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.